Berichten

Herkent u dat gevoel dat de Boodschap niet overkomt?

Tijdens de Kerkdienst, Bijbelkring, Club, Alpha-cursus, Catechisatie, of waar dan ook……

Vanaf oktober 2022 kunt u zich aanmelden voor de vernieuwde cursus:

  ‘Meervoudige Intelligentie in de kerk’

De cursus is bedoeld voor  mentoren van de catechisatie, kringleiders en ouderlingen, maar eigenlijk voor iedereen die actief betrokken is bij de kerk.

Laat het weten als u interesse heeft: bij voldoende aanmeldingen wordt de cursus in uw buurt gegeven!

 

December 2020: gemeente-zijn in een tijd als corona.

Inmiddels lijken we eraan te wennen dat we kerkdiensten online kunnen volgen. Voor de één is het prettig om thuis vanaf de bank de dienst te kunnen volgen. Voor de ander is het een ontzettend gemis om niet of niet meer elke week een dienst in de kerk mee te kunnen maken. Ook het aantal bezoekers is vaak minder dan voorheen. Hoe dan ook: het gemeente-zijn is anders geworden. Dat komt al tot uiting doordat er na de kerkdienst geen of minder contacten zijn. Een gemeente is uiteraard meer dan een groep mensen die op zondag de kerkdienst volgt. Hoe houd je contact in een tijd als deze? Maar ook: hoe hou je contact met mensen die om andere redenen niet fysiek aanwezig zijn? Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, die anders, maar daarom zeker niet minder zijn. Een aanrader om mee aan de slag te gaan of verder te ontwikkelen in het nieuwe jaar!

November 2020: Koningen

Koningen zijn er in alle soorten en maten: wereldleiders, maar ook koningen in het klein. Uiteindelijk  hebben we allemaal de regie over ons eigen leven. Wat betekent dat en hoe doen we dat? De afgelopen periode heb ik diverse Bijbelstudies gemaakt over dit onderwerp. Deze zijn opgenomen in de studio van Trans World Radio en uitgezonden op de woensdagavonden van 5 augustus tot en met 21 oktober 2020 voor het programma ‘Op weg met de Bijbel.’ De serie is daar nog steeds te beluisteren via onderstaande link: https://www.grootnieuwsradio.nl/gemist/?pag=5&id=739. De studies staan ook op tekst op de pagina ‘meditaties’.

Oktober 2020: diaconaat

Hoe rust je je gemeente of je jongeren toe als het gaat om diaconaat? Wat is het en waarom doe je dit eigenlijk? Aan de hand van de Bijbel zijn er diverse teksten om met elkaar over in gesprek te kunnen gaan en het verlangen op te roepen. Aan de hand daarvan kan een kort gezamenlijk beleidsstuk gemaakt worden. En hoe ga je hiermee vervolgens aan de slag in het geheel van het gemeente-zijn of binnen het jeugdwerk? Dat kan via een gemeente-avond of een avond met jeugdleiders (als het gaat om het jeugddiaconaat). Vervolgens is het een kwestie van uitrollen van het beleid waarin gestuurd en gemonitord wordt. Mooi om te zien hoe een gemeente hiermee aan de slag gaat en ook fijn om zulke processen te mogen begeleiden!

September 2020: wijkgericht werken

Hoe houd je contact met elkaar? Wat betekent het eigenlijk om gemeente te zijn? Hoe ben je dat als instituut en hoe ben je dat in het klein: oog voor elkaar hebben en betrokken op elkaar blijven. In een grote gemeente kan dat anders zijn dan in een kleine gemeente waarin je iedereen kent. Maar een grote gemeente kun je natuurlijk ook opdelen in kleinere wijken. Op verschillende manieren kan het contact met elkaar gefaciliteerd worden waarin de kerkenraad kan ondersteunen. Ik geniet ervan om te zien hoe dat gestalte krijgt in gemeenten en om mensen op weg te helpen. Zo mogen kleine groepen in een wijk met elkaar een discipelschapsgroep vormen waarin wordt gegroeid en waar mensen als christen mogen samen leven en voor elkaar van betekenis kunnen zijn.

Augustus 2020: meditaties n.a.v. de corona-crisis

Aan het begin van de corona-crisis werden we allen overvallen door deze pandemie. Het leek alsof we terecht kwamen in een ander soort wereld. Ons leven is niet meer hetzelfde. Oude vertrouwde gewoonten zijn verdwenen: we mogen geen handen schudden, we houden afstand en ook onze ontmoetingen zijn anders: minder frequent, met minder mensen of online. We blijven zoveel mogelijk thuis. Daarnaast leven we met de gedachte dat we zelf ziek kunnen worden, iemand om ons heen getroffen wordt, of dat andere zorg wordt doorgeschoven. Ook is voor velen in economisch opzicht het leven veranderd. Dat alles kan ons onzeker maken. Toch is er een God die ons vasthoudt. Ik heb in deze begintijd tijdens de ‘lock down’ een 8-tal meditaties gemaakt n.a.v. een Bijbelgedeelte. Deze kunt u via de link op de pagina ‘meditaties’ bekijken.

Juli 2020: o.a. door de corona-crisis zijn er diverse fysieke bijeenkomsten aan het begin van dit jaar geschrapt. Dit betekent echter niet dat ik heb stil gezeten. Zo zijn o.a. mijn Bijbelstudies voor Trans World Radio opgenomen.  Het is een studieserie over Koningen in de Bijbel. Deze serie is te beluisteren op Groot Nieuws Radio. Het zijn de uitzendingen van 5 augustus 2020 tot en met 21 oktober 2020. Steeds op woensdagavond: https://www.grootnieuwsradio.nl/programma/op-weg-met-de-bijbel/

Op weg met de Bijbel

Ook zijn er online-initiatieven geweest voor diverse gemeenten. Wanneer u wilt weten wat mijn mogelijkheden zijn, kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Oktober 2019: Inmiddels ben ik tot en met december 2019 volgeboekt met diverse bijeenkomsten, cursussen, toerustingen en Bijbelstudies. Maar wil je in 2020 gebruik van mij maken: neem dan nu alvast contact met me op voor vrijblijvend advies!

September 2019: Start Showing Hearts Club in de Ichthuskerk Zoetermeer. De Showing Hearts Club is een nieuw initiatief in Zoetermeer. Je leest er meer over op www.openichthus.nl.

Augustus 2019: In het afgelopen seizoen reisde ik door het hele land en kwam ik in diverse gemeenten. Ik vond het bijzonder om mee te maken dat er veel overlap was aan vragen. De ervaringen op de ene plek konden weer gebruikt worden op de andere. Anderzijds kwam ik ook veel diversiteit tegen: elke gemeente is uniek en  gaat uiteindelijk op haar eigen wijze aan de slag. Ik kijk uit naar een nieuw boeiend seizoen! Jeanette Vos-SpekDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is NIKA_20180503_0043-1024x681.jpg